Всичко, което е нужно да знаете за растежа на косата

Случвало ли ви се е да си задавате въпроси свързани със състоянието на косата ви? Като например защо косата ми не расте? Защо ми пада косата? Защо не може и моята коса да порасне дълга до кръста? Защо има периоди, в които косата ми пада много по-обилно?

Това са все въпроси, които е нормално да си задаваме когато не сме наясно с фазите на растеж на косата. Всяка коса има жизнен цикъл, който се обновява средно 25 пъти в живота ни. На база тези фази косата преминава през различни състояния, които са нормални и е нормално да ги наблюдаваме през различни етапи на живота ни.

Растеж на косата

Когато става въпрос за косата ни трябва да се уповаваме на науката, а не на митове и легенди, които се предават от уста на уста. Една от легендите, които върлуват сред нас е, че растежа на космите се увеличават от бръсненето или подстригването. 

Може би не знаете, но женските полови хормони (естрогените) намаляват скоростта на растежа, а мъжките полови хормони (андрогените) увеличават скоростта на растежа и водят до удебеляване на косъма в андроген-зависимите зони. 

Естрогените удължават продължителността на фазата на анаген, а тироксина индуцира растеж.

Нашата коса, съставена от 120 000 до 150 000 косъма, се подновява естествено през целия си живот. Всеки косъм расте, умира, пада и пониква отново, следвайки непроменлив цикъл от около 3 години при мъжете и от 4 до 7 години при жените.

Фазите на растеж 

Кои са фазите на растеж и с какво се различават, споделяме с вас повече за това в следващите редове:

Анагенна фаза – фаза на растеж 

Анагенната фаза е тази,която продължава от 3 до 7 години (в зависимост от пола) по време на която косъмът расте редовно с около 0,3 мм. на ден или 1 см. на месец. Тогава коренът е дълбоко в дермата. Той е издут и изпълва космения фоликул. Произвеждат се нови кератиноцити и избутват най-старите навън, като по този начин удължават косата.

Катагенна фаза – фаза на покой

Катагенната фаза е тази, която продължава от 3 до 4 седмици. По време на тази фаза кератиноцитите на космената луковица дегенерират и косъмът престава да расте. Луковицата губи своя обем и се изкачва бавно към повърхността на скалпа, прекъсвайки връзката с дермалната папила, а това от своя страна води до умъртвяване на косъма.

Телогенна фаза – фаза на опадване

Телогенната фаза е тази, която продължава от 3 до 4 месеца. При нея косъмът пада естествено под влиянието на търканията, четканията и натиска на новия корен, който се оформя в скалпа. След това настъпва латентен период, в който нищо не се случва преди началото на нов цикъл.

За нормална и физиологична загуба на коса се счита загуба на около 100 косъма дневно, като съществуват индивидуални и сезонни различия.

Косата на скалпа расте със скорост около 0,3 – 0,4 мм на ден, т.е. около 1 см на месец или около 15 см на година.

Изт: www.hairtransplantation.bg

По време на нашия живот косата ни расте, пада и пониква отново, но с течение на годините космените фоликули се променят под въздействието на различни фактори: възраст, хормонални промени, оксидативен стрес, хранене, замърсяване и др. Тогава фоликулите започват да произвеждат все по-тънки и по-тънки косми, докато дейността им спре изцяло като по този начин водят до оредяване на косата.

Въпреки тези различни фази, през които минават всички наши косми, косата ни запазва постоянна видима гъстота (извън патологичните случаи). Това се обяснява с факта, че цикълът на всеки косъм е независим от този на останалите, т.е. не всички косми падат по едно и също време.

Във всеки един момент около 90% от нашите косми са в анагенна фаза и малкото количество от около стотина косъма, които губим всеки ден, остава незабелязано.

Защо косата ми не расте?

Ако след прочетеното до тук възникне у вас въпроса “Защо косата ми не расте?” или “Косата ми расте много по-бавно от нормалното”, продължете да четете. Имаме какво да споделим по темата.

Ако имате, непокорна, къдрава или хвърчаща коса, може да се почувствате така, сякаш косата ви не расте. Вълнистата коса не разкрива дължината си, освен ако не е загладена с четка и сешоар или изправена с преса. Ето защо ще видите публикации в социалните мрежи с хора, които дърпат и опъват  косите си, за да покажат истинската им дължина.

От професионалния ни опит сме установили, че има безкрайно много хора, които се грижат изключително старателно за косата си, но въпреки това винаги се чудят защо косата им не расте или расте много по-бавно.  

Има толкова много причини, поради които растежът на косата може да бъде забавен и за да ви помогнем да разберете вашата причина, ето някои от  често срещаните фактори за забавяне на растежа на косата:

Възраст

Повечето жени са твърде притеснени за признаците на стареене по лицето, тъй като годините оставят отпечатък  и затова не обръщат много внимание на косата си. Въпреки това, точно както мъжете, жените могат да изпитат забавяне на растежа на косата и загуба на коса с напредване на възрастта поради отслабени космени фоликули

Това, разбира се, може да бъде предотвратено, когато се грижите правилно за косата си и се уверите, че поддържа правилното ниво на влага.

Стрес

Ако сте преминали през стресиращ период, това може да попречи на косата ви да расте с обичайната си скорост, тъй като стресът може да предизвика прекъсване на цикъла на растеж на косата. Това обикновено се причинява от състояние, известно като Telogen Effluvium, което принуждава косата ви да остане във фазата на телегон (опадване) за продължителен период от време. 

Това ограничава около 30% от растежа на косата и може също да доведе до загуба на коса

Разбираме, че може да е трудно да се борим със стреса, но ако имате проблеми с растежа или изтъняване на косата в резултат на стрес, трябва да се опитате да отделите време, за да се съсредоточите върху себе си. Това може да включва ден за грижа за себе си или дори десет минути сутрешна медитация.

Разделени краища

Една от основните причини за липса на растеж са цъфтящите краища, или ако говорим технически, трихоптилозата, която се появява, когато косата е суха и слаба, което води до разрушаване на влакната. Това може да бъде причинено от широк спектър от фактори, включително стрес, некачествени бои за коса, студено сухо време, топлинно оформяне и други. 

Една от основните причини за липса на растеж са цъфтящите краища, или ако говорим технически, трихоптилозата, която се появява, когато косата е суха и слаба, което води до разрушаване на влакната. Това може да бъде причинено от широк спектър от фактори, включително стрес, некачествени бои за коса, студено сухо време, топлинно оформяне и други. 

Ако останат разделени краища, те могат да доведат до спиране на растежа на косата, тъй като накъсаното ще се придвижи по-нагоре по стъбла на косъма, което ще затрудни израстването на дължина.

Трябва също да се опитате да направите микро подстригване, за да премахнете всички разделени краища, но не забравяйте да отидете на фризьор.

Неправилна грижа за косата

Ако не инвестирате време и грижи в косата си, това ще доведе до липса на дължина. Например, ако изправяте или боядисвате косата си често сами вкъщи, това ще причини значителни щети, особено ако нямате редовна рутинна грижа за косата, която да я заздрави и овлажни.

За да насърчите растежа на косата, трябва да работите върху рутинна грижа за косата, която е съобразена с вашите нужди. Например, добре е да инвестирате в  шампоан с добро качество, който не съдържа сулфати или парабени.

Добре е също така да се опитате да третирате косата си с естествени продукти, като нашата  маска за коса за дълбока хидратация, която може да остане върху косата ви цяла нощ, за да съживи, подхрани и укрепи косата ви.

За повече информация за това как бихте могли да се погрижите най-добре за косата си, продължете да четете последните статии от блога ни на тема Грижа за косата през лятото и Тайната на русата коса: Съвети за борба с изтощени и изрусени краища.

Please select your product