Movember – Защото здравето на мъжете е важно

Untitled 3

Movember е едномесечно годишно събитие, което дава възможност на мъжете да си пуснат мустаци и никой не може да ги спре! Целият месец Ноември е за тях!

Искате ли да отглеждате мустак тип сложния „Imperial“? Какво ще кажете за класическата „Подкова“ или любимата на ченгетата „Абажур“? Както и да решите да оформите своите мустаци, това е чудесен начин мъжете да се съберат и да повишат осведомеността за здравето на мъжете.

Как отглеждането на мустаци през ноември помага за повишаване на осведомеността?

В тази статия споделяме с вас как Movember е перфектната възможност не само да изразите себе си с горната си устна, но и да научите, образовате себе си и другарите си, за да помогнете на безбройните мъже, изправени всеки ден в тихи битки със здравето.

Какво е Movember?

“Стегни се!”

Всички сме чували тази фраза, вероятно и много от нас са я казвали. Може би сте го казали, когато ваш приятел се е оплаквал от тъпа или остра болка. Може да сте го казали, когато е бил в безисходица, може би не е искал да ходи на работа или е имал проблеми в личния живот.

Защото мъжете просто трябва да се справят  с това… нали?

Погрешно!

Твърде много мъже смятат, че трябва да мълчат, за да защитят своята мъжественост и да живеят според суровите стандарти, определени от обществото. За да се сложи край на тази стигма, беше създаден Movember.

Има три основни здравословни състояния, за които Movember цели да повиши осведомеността, които често се пренебрегват.

Untitled 5 1

Рак на простатата

Ракът на простатата е една от най-честите форми на рак при мъжете, засяга простатата, жлезата в таза, която е част от мъжката репродуктивна система.

Първоначалната причина е неизвестна и често няма признаци или симптоми за дълго време поради бавното му развитие, което означава, че диагнозата понякога се появява в по-късните етапи.

 

Фактите:

  • Смята се, че 1 от 8 мъже ще получи рак на простатата
  • Изследванията са установили, че чернокожите мъже са изложени на по-голям риск, а азиатските мъже са изложени на по-малък риск от развитие на рак на простатата
  • Вие сте малко по-застрашени, ако вашият брат или баща е бил засегнат от рак на простатата.

Има няколко начина, по които можете да се тествате за рак на простатата. Изследването на PSA – кръвен тест – може да помогне за по-ранното откриване на рак на простатата чрез измерване на нивото на простатно-специфичния антиген. Можете също така да отидете при личния си лекар за физически преглед, MRI сканиране или биопсия.

Много мъже не говорят за евентуални симптоми на рак на простатата поради безпокойство от обсъждане на интимната област или страх да не загубят достойнството си от физически преглед. Важно е да запомните, че изследванията за рак на простатата могат да ви спасят живота, а изследването за рак е работа на личния лекар.

Рак на тестисите

По-рядко срещан рак, ракът на тестисите обикновено е безболезнено подуване или промяна на формата или структурата на един от тестисите. Подобно на повечето видове рак, точните първоначални причини за рака на тестисите не са известни. За щастие, това е един от най-лечимите видове рак.

Untitled 6 1

Фактите:

  • Ракът на тестисите представлява само 1% от всички ракови заболявания, които се срещат при мъжете
  • Всяка година в Обединеното кралство около 2300 мъже се диагностицират с рак на тестисите
  • Белите мъже имат по-висок риск от развитие на рак на тестисите, отколкото други етнически групи.

Подобно на рака на простатата, темата за рака на тестисите често се избягва от мъжете поради интимността на областта и страха от увреждане на тяхната мъжественост. Почти всички мъже, които се лекуват от рак на тестисите, са излекувани, така че бързата проверка от професионалист винаги си заслужава.

Untitled 7 1

Мъжко психично здраве

Има много здравословни проблеми, но едно, което често се пренебрегва, особено когато става дума за мъже, е психичното здраве. Психичното здраве е също толкова важно, колкото и физическото, и нелекуването му може да бъде също толкова животозастрашаващо.

Фактите:

  • 87% от мъжете страдат от липса на сън
  • 11% от мъжете казват, че нямат приятели
  • 73% от изчезналите възрастни хора са мъже
  • 8,7% от мъжете са зависими от алкохола.

Самоубийството е най-големият убиец на мъже под 45 години.

Има много механизми за справяне , които можете да опитате и които ще помогнат на психическото ви благополучие, като например прекарване на време на открито и достатъчно сън. Терапията, особено CBT (когнитивно-поведенческа терапия), също става все по-често срещан и популярен избор и повече мъже се насърчават да говорят с професионалист, за да се научат как да разкажат за чувствата си, за да подобрят благосъстоянието си.

Ако сте били диагностицирани с психично заболяване, като депресия, можете да получите рецепта за антидепресанти, които могат да ви помогнат да победите тези демони.

И така, сега знаете, че Movember е повече от месец, в който мъжете могат да експериментират с окосмяването по лицето си, това е месец, посветен на спасяването на животи. Дори ако отвън се усмихват, нямате представа какво може да се случи отвътре. Важно е да изразявате емоциите си!

Please select your product