Витамини от група „В” : защо са жизненоважни за косата?

197571827 1794559900741636 4165636790715821352 n

Всички знаем колко ценни са витамините за нашето тяло. Въпреки, че ролята на някои е ясна, като витамин С, който се свързва с имунната система, и D, поддържащ здрави кости, но някой витамини не са толкова познати.
Ето защо тази статия има за цел да ви предостави подробна информация за няколко основни витамина от група В и тяхното въздействие върху растежа на косата и нейното общо благосъстояние.

Витамини от група В и тяхното въздействие върху здравето на косата

  1. Семейство витамини от група В

Витамините от група В са водоразтворими и се състоят от 8 различни групи:

  • В1 (тиамин)
  • В2 (рибофлавин)
  • B3 (ниацин)
  • В5 (пантотенова киселина)
  • B6
  • B7 (биотин)
  • B9 (фолат)
  • B12

В нормално състояние можете да си набавите препоръчителните дневни дози от тези витамини чрез балансирана диета, с едно изключение на витамин B7, който се произвежда лесно в тялото. 

Тези микронутриенти са полезни за тялото ви, като поддържат мозъчната и сърдечната функция и поддържат здравето на кожата, ноктите и косата. В допълнение, този тип витамини са жизненоважни за вашите енергийни нива и общо благосъстояние, тъй като те са част от системата за производство на енергия в клетките.

  1. Ролята на витамините от група В за косата

Тъй като са от решаващо значение за здравето на косата, витамините от група B функционират като “метаболизатори”. Те играят важна роля в трансформирането и максимизирането на хранителната стойност, като по този начин помагат на вашите фоликули да извлекат максимума от приема на храна. Наистина, състоянието на недохранени фоликули при хора, които страдат загубата на коса може да е резултат от недостатъчното ниво на B1, B2, B3 и B5. 

Освен това те също допринасят за процеса на създаване на червени кръвни клетки. Тези клетки от своя страна имат важна роля в пренасянето на кислород и хранителни вещества до скалпа и космените фоликули. Поради това тези процеси са от голямо значение за здравето и растежа на косата.

В рамките на тази статия бихме искали да навлезем в подробности за трите витамина B: B2 (рибофлавин), B3 (ниацин) и B5 (пантотенова киселина).

Витамин В2 (рибофлавин)

Витамин B2 е компонент на два важни коензима: флавин мононуклеотид (FMN) и флавин аденин динуклеотид (FAD). Тези коензими участват в процесите на клетъчно развитие и функциониране, метаболизма на мазнините и производството на енергия. 

Въпреки че витамин B2 съществува само в скромен мащаб в черния дроб, сърцето и бъбреците, изследванията доказват, че липсата на рибофлавин в тялото ви може да предизвика косопад. Като цяло този витамин допринася за нормалния метаболизъм на желязото, предпазва клетките от оксидативен стрес и намалява умората. Всички те имат значително отношение към здравето на косата.

Това добре обяснява защо дефицитът на витамин B2 е един от дефицитите на хранителни вещества, които могат да възпрепятстват растежа на косата. Просто казано, поддържането на стабилно ниво е необходимо за качеството и количеството на вашата коса. 

Рибофлавинът може да се намери в широка гама от хранителни източници. Можете да получите този витамин в млечни продукти, месо, зеленчуци, ядки, бобови растения, листни и тъмни зеленчуци. Освен това бадемите, пшеничният зародиш, дивият ориз и гъбите също са добри източници на рибофлавин. Междувременно най-богатите източници са торула (хранителна) мая, бирена мая и телешки черен дроб. 

Тъй като витамин B2 е стабилен на топлина, можете удобно да готвите храната си по какъвто предпочитате начин. Независимо от вашите методи на приготвяне, нивата на рибофлавин няма да намалеят. Продължителното излагане на светлина, от друга страна, може да понижи значително нивото на рибофлавин. 

Витамин В3 (ниацин)

Има много други имена за витамин В3, които може да срещнете в интернет, включително никотинамид, никотинова киселина и витамин РР .

Ниацинът влияе върху водната трансформация на кожата, причинява разширяване на кръвоносните съдове, детоксикира кожата и е от решаващо значение за поддържане на косата в отлично състояние. Витамин B3 също така превръща храната в енергия, като по този начин допринася за поддържането на нервната ви система и здравето на кожата.

Когато възникне дефицит на ниацин, това води до пелагра, системно заболяване, което е резултат от тежък дефицит на витамин B3. Дифузният косопад е честа клинична находка в резултат на пелагра.

Основните източници на ниацин в диетата включват както растителен, така и животински произход. Можете да си набавите витамин B3 от месо, пълнозърнести пшенични зърна, бобови зеленчуци, семена, риба, фъстъци, миди и мая. Въпреки това, източниците с високи нива на ниацин включват говеждо, свинско, пшенично брашно, царевично (царевично) брашно, яйца и краве мляко. 

Витамин B5 (пантотенова киселина)

Витамин B5 допринася за нормалния синтез и метаболизъм на стероидни хормони, витамин D и невротрансмитери. Освен това намалява умората и по отношение на поддържането на умствената ви работоспособност. 

Забележимо е, че този витамин повишава подхранването на космените фоликули, има овлажняващи способности, които придават на косата подходяща влага, като по този начин ефективно подпомага правилния растеж на косата. Учените са доказали, че пантотеновата киселина може също да предотврати твърде ранното побеляване на косата.

Дефицитът на витамин B5 може да отслаби космените фоликули, което води до нарушен цикъл на растеж на косата и в крайна сметка до загуба на коса. Освен това има все повече доказателства, показващи положителния му ефект при лечение на косопад.

Осигуряването на прилично ниво на витамин В е съществена част от здравословната диета, тъй като може да укрепи клетките на космените фоликули и да предотврати изтъняването на косата поради дефицит. Можете да намерите продукти, богати на витамин B5, без усилие в изобилни хранителни източници.

Храни като месо, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и риба съдържат високи нива на витамин В5. Следователно, трябва да сте нащрек, че значително количество витамин B5 в храната често се губи по време на процеса на обработка на храната.

Заключение

Като хранителен източник на метаболизъм, витамините от група В трансформират хранителните вещества от храната към вашето тяло и космени фоликули. Следователно този тип витамини са от решаващо значение за растежа на косата, както и за общото благосъстояние на косата ви. Проучванията подкрепят ползата от използването на специфични витамини от група В при лечение на косопад.

Витамин B2, B3 и B5 се свързват със здравето на косата имплицитно и експлицитно чрез влиянието си върху космените фоликули. Това означава, че техните стабилни нива са необходими, за да се избегне падането на косата поради недостиг. С други думи, когато тялото ви изпитва липса на тези витамини, е вероятно да се случи загуба на коса. 

За щастие е лесно да намерите тези витамини от група В в храни като зеленчуци, зърнени храни и някои видове месо. Трябва да се отбележи, че за да се гарантира тяхното количество в храната, нивата на топлина и използваните методи на готвене може да се считат за запазване на най-много витамини във вашата храна.

При липса на тези витамини в повечето случаи добрата диета не е достаъчна за набавянето им или се изисква прекалено дълго време.Това би било проблем ако говорим за възникнал силен косопад. Френския бранд ULTI Paris създаде хранителна добавка с високо съдържание и прецизна дозировка на витамините от групата В, които се усвояват напълно от организма и резултатите са видими още след месец.

 

Please select your product