Под контрол: Как да Укротим Къдравата си Коса и да Я Обичаме?

тайните на къдравата коса

Как да укротим хвърчащата къдрава коса?

Къдрава коса. Всички къдрокоски сме били в ситуация да не можем да укротим къдравате си коси и всички сме наясно с борбата която водим ежедневно. Почти всеки е преживявал онзи момент, в който виждате себе си случайно на витрина на магазин, и се втренчват в това което може да се опише само с лъвска грива.

Ако този сценарий за къдрене и бухване на косата ви е твърде познат и се чудите как да се справите с него, първата стъпка е да разберете какво причинява накъдрянето на първо място, за да можете да вземете подходящите предпазни мерки.

Ако някога сте си задавали въпроси от рода на “защо косата ми се къдри?”, “как мога да се отърва от бухналата си коса?” или “какво трябва и какво не трябва да се прави при къдрава коса?”, ние сме тук, за да ви помогнем. Споделяме с вас всички наши любими съвети и трикове за къдрава коса, за да можете да се насладите на гладка, блестяща коса без бухване.

Какво е чуплива и бухнала  коса?

Бухването се отнася за кичурите коса, които стърчат от останалата част от косата ви – това са по-малките, по-сухи кичури коса, които просто имат собствено мнение по въпроса.

Най-често косата ви е неконтролируема и ще направи точно обратното на това, което искате. Понякога може да бъде укротена само, ако имате търпението да я изсушите със сешоар, да и нанесете подходящите стилизанти за къдрава коса, да я изправите с преса , и други дейности, които изискват време и усилия.

Видове къдрава коса

Има различни вариации на къдрава коса, с които човек може да се срещне

Повърхностно накъдряне

Повърхностното накъдряне е къдрене, което се появява само от горната страна на косата ви и има тенденция да изглежда статично навсякъде около кичурите ви.

повърхностно накъдрена коса
curly-girl

Накъдряне в къдриците

Това е къдрене, което се появява буквално във вашите къдрици (или вълнообразни кичури коса). Това накъдряне има тенденция да прави къдриците да изглеждат небрежни и неконтролируеми. 

Накъдряне в краищата

Това се отнася до накъдрянето, което се появява по върховете на косата ви, нещо като заплетени краища. Това къдрене има тенденция да се проявява като сухи, чупливи кичури в краищата на косата ви.

dry-ends-curly-hair

Какво причинява накъдрянето на косата?

Защо косата се накъдря? Преди да започнем да говорим за това как да укротите къдравата коса, искаме да обясним какво прави косата ви къдрава на първо място.

☁ Влажност

Една често срещана причина за къдрава коса е влажността и излишната влага във въздуха. Всички знаем, че влажността и топлината предизвикват накъдрянето на косата, но малцина всъщност знаят защо се случва това.

Според специалистите влажността поддържа високи нива на водород, а човешката коса е невероятно чувствителна към този водород. Този водород образува връзка с водните молекули и протеини на косата ви и това е елемента, който кара косата ви да се накъдри или да бухне въпреки усилията ви за прецизно стилизиране.

♨Прекалена сухота

Друга често срещана причина за бухналата и хвърчаща коса е сухотата. Когато косата ви изсъхне (или просто е естествено суха), тя често може да стане хвърчаща. Реалността е, че сухата коса копнее за влага, така че веднъж изложена на влага, тя е склонна да се накъдри по-бързо от, да речем, мазната коса.

Да приемем, че имате суха или увредена коса и излизате навън, когато е влажно – какво се случва с косата ви? Косата е суха, което означава, че иска да абсорбира цялата тази влага от околната среда. Резултатът? Пуф! Здравей, нежелано бухване. 

Това е и причината естествено къдравата или вълнообразна коса да се накъдря по-лесно. Тъй като естествено къдравата или вълнообразна коса има тенденцията да бъде суха, и косата се накъдря при първите признаци на влага. 

✗ Увреждане на структурата на косъма

Увредената коса често може да стане бухнала или неконтролируема, тъй като увредената коса е суха по природа. Навици, като прилагане на твърде много топлина върху косата ви, боядисване твърде често или дори прекомерно миене и пресушаване на кичурите ви, води до увреждане на кичурите ви и косата бухва по-лесно.

Как да укротите хвърчащата къдрава коса?

Толкова много хора с естествено къдрави и вълнисти кичури се борят с това как да контролират къдравата коса. Реалността е, че по-често къдренето просто се засилва от лошите ни навици за поддръжка на косата. Наистина здравето на косата е свързано с компетентност, проучвания на различни продукти, опити и грешки, за да намерите правилните продукти и стилизанти.

Ето няколко съвета за минимизиране на така нежеланото бухване на косата, които ще ви помогнат да научите как да го контролираме:

1. Изберете шампоан без сулфати и с кератин.

Когато избирате шампоан, потърсете продукти с кератин.
Кератинът помага в борбата с накъдрянето, като прониква в косъма и го хидратира отвътре навън. Освен това е страхотен овлажнител, което означава, че абсорбира тази допълнителна влага във въздуха, създавайки защитно покритие и задържайки влагата в капан.

Освен кератин, уверете се, че шампоанът, който използвате, не съдържа сулфати. Сулфатите са изненадващо често срещана съставка в шампоаните, защото създават пяна.

Недостатъкът обаче е, че сулфатите премахват естествената мазнина от косата и могат да направят косата суха, което води до накъдряне. Шампоаните без сулфати поддържат естествените нива на омазняване на косата, оставяйки косата с повече влага.

2. Винаги използвайте балсами за суха или къдрава коса.

Силата на добрия балсам често се подценява. Уверете се, че използвате балсам всеки път, когато миете косата си с шампоан, за да поддържате кутикулата хидратирана, така че влагата да може да проникне дълбоко във всеки кичур.

Това помага да се предотврати отварянето на кутикулата и пропускането на излишната влага от околната среда, което ще я поддържа гладка. Когато търсите балсам, потърсете продукт, който съдържа кератин. Не забравяйте да нанесете балсам от средата на дължина надолу към краищата и да го държите далеч от корените, за да предотвратим омазняване.

3. Използвайте хидратираща маска веднъж седмично.

Поддържането на косата хидратирана помага да се предотврати отварянето на кутикулата на косъма и пропускането на влага, което е най-големият фактор за къдравата коса. Опитайте да нанасяте маска за коса веднъж седмично, за да поддържате косата хидратирана и по-малко податлива на увреждане от стилизиране.

Потърсете продукти, съдържащи кокосово масло или рициново масло – и двете са невероятни за хидратация и ще придадат на косата ви невероятен блясък

4. Оставете косата да изсъхне сама на 90% преди да я изсушите със сешоар.

curly-hair-natural-dryОставянето на косата да изсъхне на въздух на 90% преди изсушаване със сешоар е тайното оръжие на къдравелките и то наистина променя живота на вашата коса! Когато оставите косата си да изсъхне частично на въздух, вие я оставяте да изсъхне, без да насилвате процеса допълнително с гореща струя, което помага да я поддържате гладка и здрава.

Въпреки че топлината на сешоара може да причини щети, използването на сешоар, когато косата ви вече е почти суха, минимизира риска. Просто не забравяйте да поддържате сешоара на ниска температура и да го държите на разумно разстояние от косата си през цялото време.

Също така не забравяйте да местите сешоара постоянно, за да не прегрее определена част от косата и да причини щети.

5. Използвайте дифузер, когато сушите със сешоар.

Да знаеш как правилно да изсушиш косата със сешоар, без да създадеш така нежеланото бухване , е форма на изкуство. Трудно е в началото, но когато го овладееш, резултатите винаги си заслужават. Един от основните ни съвети при сушене със сешоар, особено за вълниста или къдрава коса, е да използвате дифузер в комбинация с подходящ стилизант.

Добавянето на дифузер за коса към вашия сешоар ще ограничи количеството директна топлина и ще контролира силната струя въздух, която попада върху косата ви, което ще направи чудеса и косата ви ще изглежда поддържана. Дифузерът ограничава движението на косата ви, когато изсушавате, което от своя страна създава по-малко триене и по-малко бухване.

6. Използвайте преса за коса само на ниски градуси

Въпреки че винаги изглежда, че пресите укротяват накъдрянето и непокорната коса и след използването и, косата е оформена и гладка, но всъщност се случва точно обратното, ако използвате вашите преси и маши на супер високи градуси.

Всичко над 200 градуса по целзий има потенциала да подуе кутикулата, което всъщност в крайна сметка ще причини повече вреда, отколкото полза. Безопасният диапазон за вашите преси е 150 до 200 градуса, за да се гарантират минимални щети.

Please select your product