8 неща, които може би не знаете за балеажа

8 неща, които може би не знаете за балеажа

Независимо дали сте начинаещи в боядисването на косата си или сменяте цвета си всеки сезон според настроението, едва ли има начин да не сте чували термина “балеаж“. Но какво е балеаж? Ако не сте съвсем сигурни какво отличава тази визия от останалите, то нашата статия ще ви разкрие какво е техника “балеаж”, как да се грижите за такава прическа и още ценна информация.

Откъде произхожда?

Техниката “балеаж” съществува от десетилетия. Родена във Франция през 60-те години, тя става популярна в Америка през 90-те. Наименованието произлиза от френската дума за “метене, измитане”. Днес такъв тип прическа може да се види на редица знаменисти, от Риана и Марго Роби до Криси Тийгън и Дженифър Лорънс.

Какво е балеаж?

Балеажът е техника за боядисване, чрез която се постига деликатно изсветляване на косата. Оформят се тънки, светли кичури, незабележими в корена и по-категорични в дължините. Контрастът не е твърде голям, за да се постигне ествествен, преливащ вид, а фризьорът може да намали или засили ефекта спрямо желанието на клиента. 

Боята се нанася директно с четка. В резултат косата изглежда като целуната от слънцето. Именно затова и много дами го използват за освежаване на визията в началото на лятото.

Каква е разликата между кичури и балеаж?

Традиционните кичури започват директно от корените и създават по-ярък контраст спрямо основния ви цвят. След като отдели малки кичури коса, вашият фризьор ще ги боядиса от горе до долу и ще ги увие във фолио. После ще запечата фолиото и ще остави боята да подейства.

Ефектът от кичурите е по-изразен и не толкова естествен. Поради това и по-лесно ще забележите разликата след месец или два, когато косата ви израстне. Кичурите са подходящи за хора, които търсят по-силни акценти и по-структуриран вид на косата още от самия корен.

Каква е разликата между омбре и балеаж?

Думата “ombré” означава “сянка” на френски. Омбрето е визия, която използва по-тъмен нюанс от корените до средата на косата и по-светъл нюанс в краищата. За да се постигне, се нанася цвят в корените, а долната част на косата се изсветлява. 

За разлика от балеажа, тук идеята е нюансите цялостно да преливат от един в друг. Възможен, макар и по-рядко срещан и по-дързък вариант, е обратното омбре – от светли корени към тъмни краища.

Матиране на балеаж

Матирането на балеажа може да придаде допълнителен финес на вашата нова прическа. Този подход изисква умение и внимание към детайла, за да се постигне подходящ матов ефект. Чрез точно дозиране на продукта се създава баланс между матовия завършек и светлите отблясъци.

Освен че намаляват блясъка, матиращите продукти за коса (т. нар. тонери) придават на косата мека и гладка текстура.

Колко струва балеажът?

Цената на услугата зависи от редица фактори, най-често дължината на косата, но също така нейната гъстота и желания резултат. Цените в България започват от 100-150лв. Всеки стилист сам определя стойността според квалификацията си и качеството на продуктите, с които работи. 

При балеаж препоръчваме да се добави тонер след изрусяването, за да се премахнат нежеланите медни оттенъци. Някои салони включват тонирането в цената, докато при други то се заплаща допълнително, така че не се притеснявайте да попитате какво съдържа избрания от вас пакет.

Колко време отнема балеажът?

Направата на балеаж може да отнеме от 2 до 4-5 часа, в зависимост от желания ефект.

Колко време издържа балеажът?

Балеажът изглежда перфектно около 3 до 4 месеца след направата му, ако се грижите правилно за него. Ако цветът ви започне да избледнява между посещенията, можете да поискате от вашия стилист да тонира косата. Това ще възвърнете блясъка и ще освежи нюанса.

Как да поддържате балеажа?

Балеажът израства красиво и изисква много по-малко поддръжка и посещения в салона. Плавното преливане на цвета го прави идеален за хора, които искат да изсветлят косата си без нужда от поддръжка на корените. 

За да запазите цвета си свеж и бляскав, трябва през известен период от време да посещавате фризьора си за тониране. Също така препоръчваме винаги да ползвате професионални продукти за домашна грижа. Нашите любими продукти са Eugene Perma Paris от серията Solaris за всички руси дами и Eugene Perma Paris от серията Essentiel Keratin за всеки друг цвят.

Не пропускайте да се запознаете по-подробно със статията Меню за блондинки: Красива руса коса със серията Solaris на Eugene Perma Professionnel , в която подробно сме описали всичко, което е нужно да знаете за серията продукти Solaris.

  • Грижа за боядисаната коса със Solaris, Eugene Perma Professionnel

  • Грижа за боядисаната коса с Essentiel Keratin

След като разбрахме какво е балеаж и с какво се различава от някои други популярни техники за боядисване, можете да прецените дали той отговаря на вашите нужди. С лесната си поддръжка и деликатен ефект, балеажът е подходящ избор за всички, които търсят красива и нежна визия!

Please select your product