5 основни правила за боядисаната коса

5 основни правила за боядисаната коса

Какво да направим, за да съхраним цвета на боядисаната коса и тя да изглежда жива и блестяща?

Веднага след боядисване косата изглежда разкошно, а вие напълно сте доволни от външния си вид. Обаче само след седмица започват проблемите: косата не е толкова гладка, блестяща и цветът не е толкова наситен. След тези проблеми вече съжалявате, че се боядисахте. А всичко започваше толкова добре!

Възможно ли е да се измъкнете от този порочен кръг и да запазите цвета по-дълго?

Как да съхраните първоначалния цвят и най-важното –  здравето?

Нека се опитаме!

Какво става, когато върху косата нанасяме боя?

Химичната реакция с участието на амоняк „взривява“ косата. Структурата на косата се променя безвъзмездно, тя се дехидратира и обезмаслява. Степента на увреждане зависи от силата и продължителността на реакцията, затова най-мъчително за една прическа е изрусяването. Защото изрусяването „убива“ собствения цвят на косата.

С помощта на висококачествен балсам, който се прилага след боядисване, се неутрализира действието на боята и косата изглежда блестяща и жива. Обаче след всяко  следващо измиване боята губи наситеността си.  

Основните правила

Първо правило. Винаги използвайте само специални продукти за боядисана коса. Обикновен шампоан е истинска отрова за коса, подложена на химични „приключения“. Той извлича от косъма всички благородни пигменти. Можем да използваме обикновен балсам, но шампоанът трябва да бъде специален. В случая са подходящи професионалните шампоани.

Второ правило: Използвайте шампоани, маски и балсами на една марка. Тези средства са предназначени да подобрят ефекта един на друг. В повечето случаи шампоан, боя и маска на един производител са най-добрата комбинация. Обърнете внимание на балсами, които не подлежат на измиване. Повечето хора не харесват косата си на допир след прилагането им, но те наистина добре защитават боядисаната коса от агресивни външни фактори през целия ден.

Eugene Perma са разработили специални професионални продукти за боядисаната коса:

Трето правило. Използвайте всяка седмица подхранващи и овлажняващи маски за боядисана коса. Поне частично съставът им стимулира растежа на косата.

Четвърто правило. Никога не изсушавайте боядисана коса с гореща въздушна струя. Използвайте хладък режим на сешоара. Това може да увеличи сушенето им с 10-15 минути, но ще съхрани красотата на косата ви.

Пето правило. Поне 10-14 дни след боядисване не посещавайте басейн. Хлорът е много вреден за такава коса.  Също така измивайте косата си с „мека“ вода, която съдържа минимално количество хлор.

Три популярни цвята, поддържани с продуктите на Essentiel Keratin