12 тайни за измиване на косата

12 тайни за измиване на косата

На пазара има много видове шампоани. Шампоанът трябва да отговаря на състоянието на косата. Косата обикновено се характеризира като мазна, суха, нормална или химично обработена. Среща се също мазен скалп със суха коса.

ВАЖНО: Косата не се смята за естествена или нормална, ако е била боядисвана, подлагана на трайно къдрене или изправяне, излагана на слънце, студ или горещина. Сигурни сме, че следващите 12 тайни за измиването на косата, които ще споделим с Вас ще Ви помогнат за още по-очарователен вид:

 • Измивайте косата си при необходимост, ако трябва и всеки ден. Работа на мастните жлези няма да се промени, ако това се случва веднъж седмично. Мазната коса и кожа е идеална среда за размножаване на вредни бактерии. Нормално е косата да се мие през 2 дена.
 • Преди измиване косата трябва да се сресва, така тя ще се мие по-лесно и ще бъде по-добре защитена от омазняване.
 • Измивайте косата с топла, но не гореща вода. Горещата вода отваря люспите на косата и я прави по-чуплива.
 • Преди употреба професионалният шампоан трябва да се разклати, защото той съдържа концентрирани съставки, които при употреба могат да увредят косата. Шампоанът се разрежда с голямо количество вода 1:3 или в съотношение 1:1. Това ще намали въздействие на агресивните съставки, без да се променя качеството му.

 • Нанесете шампоана на кожата на главата и косата около нея. Ако не използвате ежедневно лак или пяна за коса, то не разпределяйте шампоанът по цялата дължина. При изплакване има много пяна, която измива цялата мръсотия. За суха коса е подходящ кондициониращ шампоан без силикони.
 • От време на време използвайте дълбоко почистващи шампоани. Употребявайте ги един път през една-две седмици, за да изчистите косата си от силикони. При това изплакнете косата си поне 2 пъти: първата процедура е за измиване на скалпа на главата, а след това и косата.
 • Когато миете косата си, правете лек масаж. Той подпомага кръвообращението на кожата на главата и укрепва корените на косата. Не стискайте и не драскайте скалпа на главата.
 • Винаги използвайте подходящ за вас балсам за коса. Той подхранва, овлажнява и регенерира косата.
 • След измиване обилно изплакнете косата с топла вода. Под силна струя тази процедура трябва да се извърши не по-малко от 3 минути, докато не усетите косата си хлъзгава. Остатъците на козметика не само я утежняват, но и я изсушават. Хладката вода накрая затваря кутикулите на косъма, правейки я здрава и блестяща.
 • Понякога използвайте оцет. Той възстановява естествен рН на косъма, измива остатъци от шампоана и придава на косата сияен вид. Най-добре да се прилага ябълков оцет или лимонов сок
 • Внимателно подсушете косата с хавлиена кърпа. Увийте косата с кърпа и изстискайте излишната вода. Влажната коса е много уязвима, затова никога не я търкайте. Хавлиена кърпа върху мократа коса действа като сауна. Тя я спарва, стимулирайки изпотяване, затова не я държите дълго време върху главата си. Специалните, затоплящи се маски са изключение, те подпомагат на хранителните вещества да проникнат дълбоко в косъма.
 • Не сресвайте мократа коса. Ако все пак сте се решили да го направите, трябва много да внимавате и да използвате гребен или четка с естествен рядък косъм.

Не трябва да забравяме, че навиците ни за грижата за косата (добрите и лошите) значително влияят на състоянието и. Дори и най-простите задачи, като измиване, могат да се отразят върху крайния резултат.