Твърд шампоан или сапун за коса?!? Що е то?

На английски му казват shampoo bar, а на български има множество имена – шампоаново блокче, шампоаново барче, сапун за коса, твърд шампоан. Зад всички тези имена стои една проста концепция. След като душ гелът има своя твърд аналог в лицето на сапуна, защо да няма и шампоан за коса в твърда форма? 

Твърдите шампоани са екологична алтернатива на течните шампоани. Те са изключително продуктивни: 1 брой е еквивалентен на 2-3 бутилки шампоан.

Съставът е подобен на течния шампоан, но водата е отстранена. Състои се от повърхностно активни вещества, масла, парфюми и оцветители и се миксира и пресова. Той се пени, както и течния, но е много по-икономичен. Освен това pH на твърдите шампоани обикновено е също като на кожата.

Колко често си купуваш шампоан?

Ако миеш косата си 3-4 пъти седмично, то вероятно по 1 шише “заминава” всеки месец, т.е. мининум 12 бутилки всяка година, и още толкова за балсам, и още толкова за душ гелове, а дори не мислиш за всичките лосиони, скрабове и прочие.

Всяка година около 552 милиона опаковки от шампоани се озовават на сметището в САЩ, а пластмасата им е замърсена, така че това я прави и трудно или невъзможно рециклируема. 

Твърдите шампоани от Collections Nature на френския бранд Eugene Perma Professionnel са със 100% натурални съставки

Кажете сбогом на пластмасовите бутилки, тъй като твърдият шампоан не се нуждае от опаковка и трае по-дълго от течния си еквивалент. По този начин той ви позволява да спестите пари и да не вредите на планетата.

С около 250 грама твърд шампоан е възможно да измиете косата си 80 пъти.

Както казахме твърдият шампоан не се нуждае от излишни опаковки, единственото, което можете да направите, за да се предотврати евентуално влошаване на качеството му, е да го оставите да изсъхне на проветриво място и след това да го поставите в контейнер за съхранение. Разбира се това може да бъде и обикновена сапунерка.

В допълнение към екологичната опаковка, продуктите за коса блестят преди всичко с естествени съставки, които трябва да се грижат за косата по естествен начин и по-малко стрес.

Но почистват ли косата също толкова старателно, колкото течния шампоан? Колко пяна могат да произведат твърдите шампоани? Как миришат?

Сапун за коса или твърд шампоан. Какво да изберем?

Сапунът за коса не може да се сравни с конвенционалния шампоан, който се състои от повърхностно активни вещества и вода, както и консерванти и често синтетични аромати. Тъй като сапунът за коса или сапунът за шампоан е чисто натурален продукт. Подобно на “нормалния” сапун за почистване на ръцете и тялото, сапунът за коса също се произвежда от естествени мазнини и масла, както и сода каустик. За разлика от сапуна за ръце и тяло обаче, той е по-малко мазен.

Следователно излишните мазнини в сапуна са по-малко, което, разбира се, е желателно за почистване на косата. След използването на сапун за коса е важно да се направи „кисело” изплаквани. Балсамите за коса неутрализират остатъците от сапуна и правят косата мека и блестяща.

Съставът на твърдия шампоан може да бъде различен. В зависимост от това коя марка производител избирате, но почти във всички  случаи се произвежда от натурални съставки: глицерин , натриев лаурил сулфат, етерични масла, инфузии от билки, аромати и оцветители.

В твърдите шампоани на Nat&Nove BIO основните натурални съставки са коприва и овес

В твърдия шампоан често се добавят парчета сушени плодове, билки, водорасли и минерализирана сол. Тези компоненти придават на косата блясък, еластичност, укрепват корените, предпазват косата от външни влияния. Етеричните масла, фино нарязаните ароматни плодове действат като естествен аромат. Така че, солидният шампоан може да мирише като портокал, ягода, кокос, рози, да има свеж морски или билкови аромат.

В твърдия шампоан не се добавят консерванти, изкуствени багрила, парфюми, така че срокът на годност обикновено не надвишава 1 година.

Характеристиките, които отличават тези шампоани от обичайните са:

  • те не се тестват на животни
  • при използването им  има активен масаж на главата, който ускорява растежа на косата
  • удобни са при пътувания
  • след измиване, не оставя аромат на косата

Основната разлика между сапуни и шампоани е стойността на pH. При сапуните pH е алкално, докато при шампоаните pH е най-близка до ествествената стойност на кожата. При редовна употреба на натурален твърд шампоан се подобрява състоянието на скалпа. Регулира се омазняването и се ускорява растежа на косата, стимулира се дейността на космените фоликули за подобряване на гъстотата на косата.

Ако искате по-здрава, по-гъста и лъскава коса, отличаваща се с жизненост и мекота с натуралния твърд шампоан ще постигнете това с лекота.