Лятна грижа за косата

Въпреки всички предимства на релаксацията край морето и летните изкушения – слънцето, морето, солената вода и хлора в басейна не влияят по най-добрият начин върху косата.

Зимата и лятото са двата периода в годината, които са проблемни за състоянието на косата ни.

През зимата косата се съсипва от редуването на студ и топлина, от шапката, вятъра и мокрия сняг. Лятото ни притиска със своите изненади под формата на солена вода в почивния курорт, климатик и палещо слънце.

Лятото е повод да обърнете специално внимание на здравословното състояние на косата. Как да се грижим за косата си през лятото и особено през морските ваканции?

Защо косата се нуждае от специално внимание през лятото?


Всеки човек има специална, уникална коса: собствена дължина, структура на косата, дебелина, цвят и вид. Ще започнем с това, че грижите в зависимост от типа коса са различни, но както сухата, така и мазната коса може да стане пресушена от излагане на слънчевите лъчи.
Лятото е времето на палещото слънце и сухия въздух. През лятото често се отпускаме на плажа, където косата се поддава на излагане на слънце особено активно. Ситуацията се влошава от факта, че косата остава мокра след къпане, когато редовно сме под душа, в морето или басейна. Това увеличава изпарението на влагата от повърхността на косата и всяка капка вода действа като леща, пречупваща лъчите на слънцето, допринасяйки за още по-голямо изсушаване на косата.

Водата в басейна и в морето не винаги повлиява благоприятно на косата и състоянието на скалпа. Морската вода е богата на минерали, но също така е много солена. Има добър ефект върху корените, но морската сол „помага“ за изсушаване на косата по цялата дължина.
През лятото тези от Вас, които са с къси прически застрашават не само косата, но и скалпа, който е много чувствителен. Кожата в тази зона изобщо не е адаптирана към тен и може да се получи изгаряне, което след това води не само до неприятни усещания, но и до лющене.

Как да се грижим за косата през лятото? Шапката е най-добрият ви приятел през този сезон. От сутрин до вечер е строго забранено да излизате навън през лятото без шапка. Шапка или шал е най-добрата защита срещу слънчева светлина, увреждане на скалпа и ултравиолетово излагане. В допълнение, това е и начин да избегнете слънчевия удар 😉

  • Продукти с UV защита. Специално за лятото са разработени голям брой продукти със SPF защита. Това са шампоани, балсами и спрейове за коса. Всички тези продукти имат лека текстура и не претеглят косата, но предпазват от ултравиолетови лъчи. По време на периода на активно взаимодействие със слънцето можете да замените обичайните си шампоани с такива. Непосредствено преди да излезете навън – нанесете спрей върху косата. Просто натиснете дозатора няколко пъти и равномерно разпределете продукта. Използвайте термична защита – тя ще предпази косата ви от топлина, ще помогне да не губите влага. Отложете боядисването на косата, ако е възможно. Лятото не е подходящото време за тази процедура. Косата през лятото е по-предразположена към изсушаване и боядисването само ще ускори този процес.
Essentiel Sun – травъл формат
  • Опитайте се да забравите за сешоара, пресата и машата. В края на краищата, лятото е времето за почивка и свободно падащите кичури са най-успешната визия на летния образ. Ако е възможно, по-добре е да намалите използването на тези уреди през лятото – това ще помогне да поддържате косата си в здравословно състояние.

Как да се грижим за косата, докато релаксираме край морето?

Дори край морето трябва да спазвате и горните правила и да използвате следните съвети:

  1. Изплакнете косата с прясна вода след всяко взаимодействие с морска вода или изобщо не я намокрете
  2. Не мийте косата си с шампоан твърде често. Въпреки, че появата на косата след гмуркане под вода през целия ден ви кара да искате да я миете всеки ден или дори два пъти – въздържайте се от такава стъпка. Заменете обичайните шампоани с продукти със SPF защита или с продукти без SLS (без сулфати)
  3. Скрийте мократа коса от слънцето под шапка
  4. Ако не е възможно да носите шапка – използвайте обикновен крем със SPF. Нанесете малко количество в корените на косата върху скалпа и с негова помощ по цялата дължина създайте ефекта на плажните къдрици, които са актуални този сезон
  5. Обърнете особено внимание на овлажняване на косата. Лятото е подходящо време за прилагане на овлажняващи маски. Особено добри маски, които включват компоненти като алое, масло от жожоба, пшеничено масло, екстракти от морски водорасли. Можете да използвате както готови маски, така и сами да си приготвите
  6. Подхранвайте косата с влага не само отвън, но и отвътре. За целта изпийте достатъчно количество течност. Ежедневен прием на вода в горещо време
  7. Обогатете организма с витамини. Няма да е излишно да вземете витаминен комплекс, предназначен за красота на косата. Продуктите за грижа за косата също трябва да бъдат подбрани подсилени. Витамините В и Е допринасят за красотата на косата.

Възстановяване на косата след лятото и релакс в морето: Дайте време на косата си. Не бързайте веднага да правите оцветяване и прекомерно оформяне със сешоар, кърлинг и фиксатор. Посетете професионален фризьор. След излагане на слънце и солена вода е време да отрежете краищата, за да съживите косата. Можете да вземете курс на процедури за възстановяване, защото салонните процедури винаги са много по-ефективни. Свържете целия си арсенал от домашни рецепти с грижата за косата. Изплакване с отвари от билки, натурални маски и балсами – това е, което ще ви бъде полезно.

Лятна натурална серия продукти от Eugene Perma с масло от тиаре

Често след завръщането си от почивка можете да забележите, че косата изглежда напълно безжизнена и изгоряла. За да избегнете всичко това, просто трябва да включите режима на специална грижа за косата през лятото. И горните съвети ще ви помогнат да запазите красотата и здравето на косата, защото е по-лесно да предотвратите увреждането на косата, отколкото болезнено да ги възстановите след.