Как да защитим косата от топлинната обработка?

Как да защитим косата от топлинната обработка
Красива и здрава коса, която не е виждала сешоар и агресивни бои, сега може да се срещне изключително рядко. Термичното увреждане на косата е просто неизбежно при съвременните темпове на живот. Този тип лошо въздействие по интензитет е сходно с химичното и механичното. Затова темата за термичната защита на косата е много актуална.
За да накъдрят косата си през средновековието, дамите са използвали специални фиби, които предварително нагрявали на открит огън. Само допреди няколко десетилетия жените са изправяли косите си с помощта на най-обикновена ютия. Когато става дума за такива жертви, за здраве на косата не може и да се говори.
Как високите температури въздействат върху структурата на косъма?
aid93271-v4-728px-Reduce-Hair-Loss-Step-3
Най-напред, твърдият кератинов протеин, от който предимно се състои самият косъм, има една слабост – нагряването му води до изсушаване и смърт на косъма. Не трябва да забравяме, че кутикулата на здравата коса е покрита с люспи, които плътно прилягат една към друга, защитавайки кортекса (кората). Кортекс (кора) е специално покритие, съдържащо пигмент, който определя цвета на косата. Ако не се използва термична защита, тогава косъмът се нагрява и люспите се повдигат. По този начин структурата на косъма се оголва. При редовна употреба на маша или сешоар, особено когато става дума за третиране на мокра коса, влагата се изпарява и води до унищожаване на протеиново покритие на косъма. Високата температура действа върху косата така, че тя губи своя цвят, блясък, става крехка, тънка, а връхчетата й се изсушават.
За какво е нужна топлинна защита?
Жените са много интересни създания – първо те развалят косата си, а после, с още по-голямо усърдие се опитват да я възстановят. При това, те не се плашат от резултата след многобройното боядисване, къдрене или изправяне. Възстановявайки косата си, те умишлено я подлагат на нови експерименти. За да изглеждат добре, етапите на третиране и възстановяване са били много важни. Боядисване, къдрене, изправяне и други фризьорски услуги са водили до редица вторични процеси – лечение и възстановяване на косата. Днес технологиите в сферата на красотата могат да предпазят косата от вредните топлинни въздействия. Ако преди не е имало защитни продукти, то днес има огромен асортимент на видове и марки. Ако използването на сешоар или преса за коса са неизбежни, тогава средствата за термична защита са също необходимост. Препоръчваме Ви термозащитен спрей при изправяне на косата Artist(e) Spray Lissit+ на Eugene Perma Professionnel.
Artist(e) Spray Lissit Термозащитен спрей за идеално права коса 200 мл

Термозащитен спрей Spray Lissit+ за идеално гладка и права коса. За 78 часа издържливост

Основните му предимства са:
• Изглаждане и изправяне на косата. • Съставките му предпазват косата от вредните въздействия на горещия въздух при използване на сешоар, маша или преса.
• Придава блясък на косата. • Предпазва косата от влага в рамките на 72 часа. • След използването му косата остава идеално права, гладка, послушна.
• Подходящ за всички типове коса.