Как да съчетаем цвета на косата с тена на кожата

Красива жена с червено-лилава коса

Един от най-честите съвети, които даваме на стилистите, е да провеждат консултация преди всяка услуга, oсобено когато става въпрос за нови клиенти. Такава консултация дава възможност да се добие по-задълбочена представа за текущото състояние на косата, нейната история и целите на клиента. Чрез тези данни може да се създаде план за действие, за да може финалният резултат да е мечтаната визия, която клиента търси.

Един от факторите, който може да бъде от решаващо значение за крайния резултат, е тена на кожата на клиента. Казано по-просто, определени цветове на косата ще изглеждат по-добре на даден клиент, в зависимост от индивидуалните нюанси на кожата му. Ние вярваме, че част от работата ни като стилисти е да образоваме клиентите си за връзката между двете.

По-надолу ще разгледаме науката, която стои зад взаимодействието между тона на кожата и цвета на косата, както и някои от по-често срещаните подтонове на кожата.

Теория на цветовете: Цвят на косата и подтоновете на кожата

Често в салона идва клиент, искайки цвят, който със сигурност не е подходящ за неговия тон на кожата. Когато имаме подобен случай е важно да обърнем внимание на това и да се съобразим с теорията на цветовете, за да преценим какво бихме могли да предложим на клиента, което да е съобразено с неговата индивидуалност.

Независимо какво решим да предложим като подходящ цвят, добре е да знаем, че понякога има случаи, в които косата не успява да задържи желания цвят, поради съдържащото се в нея количество феомеланин и еумеланин. Колкото повече еумеланин има в косата, толкова по-тъмна е тя обикновеноа, а колкото повече феомеланин има, толкова по-топъл и ярък е цвета. В случай на наличие на повече феомеланин или еумеланин, естествения процес за косата е да започне да възвръща естествения си цвят. Ето защо е важно да се премахне пигмента.

Както вече споменахме, на определени тонове на кожата стоят по-добре определени цветове на косата, затова е важно как ще съчетаем цветовете. Например, по-хладният и полярен цвят на косата обикновено не допълва добре по-тъмния тон на кожата.

Важно е да обърнем внимание и на това, че най-подходящият цвят за даден човек може и да се променя през сезоните. През лятото обикновено хората имат по-тъмни нюанси на кожата поради влиянието на слънцето и могат да носят цветове, които иначе не биха им отивали през останалото време. Така че, важно е да гледате тена на кожата всеки път, когато имате среща с клиента си, тъй като сезоните се сменят и влияят на тона на кожата.

Друго нещо, което помага, е вглеждането в цвета на очите. Някой може да има по-светъл тон на кожата с топло око или по-топъл тон на кожата с по-светло око. Косата определено може да подчертае очите и в тези случаи правилата могат да бъдат нарушени и да се използва различен подход.

Общи тонове на кожата, които трябва да знаете

В кожата има различни топли тонове, които трябва да се разглеждат отделно. Някои може да бъдат приглушени, а други подсилени.

Например, кожата с розови нюанси обикновено трябва да бъде приглушена с по-хладен завършек, но това са и хора, които могат да носят добре ягодови и червени тонове. Златистите или жълтите тонове не се съчетават добре с розовия тон на кожата, тъй като това са два топли тона, които се борят един с друг.

Жълтите тонове на кожата трябва да бъдат допълнени с нещо, което помага да се затопли кожата, а не да ги неутрализира. Обикновено това означава по-тъмна топлина като кестен, тъй като по-светлите нюанси често съдържат твърде много жълт пигмент в тях. Съвпадението на тона на кожата и косата не е удачен вариант.

Колкото повече кафяво има в тена на кожата, толкова повече кехлибарено или златно трябва да има в цвета на косата. Получаването на топлина от пигмента на окото е важно, тъй като това обикновено трябва да са основните пигменти в косата. Когато тези тонове се комбинират, това води до красив и балансиран завършен вид. Помислете за цветовете на есента, когато работите с този подтон на кожата. Топлият и отразяващ тон, съчетан по правилния начин, е винаги попадение в целта.

Podtonovete na kosata

Подходящи цветове за коса за хора с топли и студени нюанси на кожата

Когато прецените какъв точно е топлия нюанс на кожата, това ще ви помогне да решите какви оттенъци да присъстват. Топлият тон може да бъде златист, жълт, розов, карамел или други натурални тонове.

По-хладните розови нюанси могат да носят както ягодови, така и перлени, и платинени нюанси. Също така е важно да вземете под внимание как гримът може напълно да промени нечий облик. При консултация винаги включвайте и въпроси за това как клиента носи грима си.

Какви цветове за коса са най-подходящи за хора с неутрални нюанси на кожата?

При неутрални тонове на кожата е най-добре наистина да погледнете цвета на очите на клиента. Технически те могат да изберат всеки цвят на косата, но целта е да придобият пленителен вид и да се подчертаят очите им.

Винаги помнете, че тонът на кожата е нещо повече от просто нейния цвят. Очите, устните, цветът на веждите, гримът и летният тен играят огромна роля в балансирането на нечий външен вид. Не е невъзможно да носите всякакъв цвят на косата, но има определени тонове, които изглеждат неотразимо добре, съчетани заедно.

Обучаването и навлизането в дълбините на колориметрията, на това как всъщност да съчетавате тонове вместо просто да боядисвате, е едно от най-полезните неща, които можете да направите за себе си като стилист. Всеки може да нанесе боя, но не и да създава и да съчетава цветове в подходящите тонове.

Тук е важно да напомним да не пропускате да разберете как работи вашата професионална боя и какво всъщност означават буквите или цифрите в каталога. В тях се съдържа цялата нужна информация. Каталозите помагат много при избора на правилния и подходящ цвят – доверете им се.

Теорията на цветовете ще бъде вашият най-добър приятел във всички тези ситуации. Може да изглежда страшно в началото, но ако наистина искате да се развивате, посещавайте семинари и обучения, организирани от доказали се имена в бранша. Това ще ви помогне да развиете този аспект от кариерата си. При работата си с цветовете залагайте на професионална козметика, която е с доказано качество и не пропускайте да обясните на клиентите си за важността на последващата грижа за цвета на косата.

Това е едновременно наука и изкуство

Теорията на цветовете е и винаги ще бъде както наука, така и вид изкуство. Като разберете защо и как различните цветове и нюанси работят заедно, можете да научите какви правила да следвате, за да подарите на клиентите си зашеметяващите резултати, които желаят. Още по-добре, вие ще знаете и кога можете да нарушите правилата и да постигнете някои изненадващи, но за сметка на това забележителни визии.

Please select your product